Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλοι του Μπουζουκιού

 ΣΤ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
 Απο τους πιο αγαπημένους μπουζουκτζήδες μου με χαμηλό προφίλ αλλά πολύ μεγάλο έργο. Χαραχτηριστικό γνώρισμα η καθαρή πενιά του, παίρνοντας από το όργανο σχεδόν το 100% των δυνατοτήτων του.
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=DFZuwih1Goc&NR=1

ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ - ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ
ΣΠ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ - ΣΤ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
Συνοδεία λαϊκής ορχήστρας - Διευθ. Σπ. Περιστερης

- Ενας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του μπουζουκιού, ο Στέλιος Ζαφειρίου ξεχώρισε για τον καθαρό και συναισθηματικό του ήχο που τον έκανε περιζήτητο τόσο στα πάλκα όσο και στα στούντιο !!!
- Από τις αρχές του '60 μέχρι τα τέλη του ΄80 άφησε αμέτρητες ηχογραφήσεις σε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες και τραγουδιστές της εποχής. Η προσφορά του στη λαϊκή μας μουσική τεράστια τόσο σαν εκτελεστής όσο και σαν συνθέτης..!!!
- Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και από μικρή ηλικία εκδήλωσε το ταλέντο του στη μουσική...
Το 1962 ο Καζαντζίδης πρωτοφέρνει τον Ζαφειρίου απ' τη Θεσσαλονίκη στην Αθηνα..(οπως λεει ο Ζαμπετας!)
- Περασε δημιουργικά από το τρίχορδο στο τετράχορδο στο οποίο αφιερώθηκε από το 1967 κα μετά., - Ο λαμπερός ήχος του μπουζουκιού του χαρακτήρισε τα κλασσικά ελληνκά τραγούδια από τα παλιά ρεμπέτικα και τα λαϊκά μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες και πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις...!!!
- Ηχογράφησε αμέτρητα τραγούδια και οργανικά που μέχρι σήμερα είναι αξεπέραστα και Αναμφίβολα μπορούμε να πούμε ότι ήταν, και είναι, ένας από τους καλλίτερους στουντιακούς μπουζουξήδες χωρίς να υποτιμάμε την ξεχωριστή παρουσία του στο πάλκο. Υπήρξε γιά χρόνια αποκλειστικός σολίστας με τους Πάνο Γαβαλά, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλο.

Steliou Zafiriou solo bouzouki - to mpouzouki mou exei kefia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η 4η χορδή που διχάζει

Aπ την σχολή  του Θοδωρή Γεωργόπουλου Τα τελευταία χρόνια έχει συζητηθεί πάρα πολύ το ζήτημα της τέταρτης χορδής στο μπουζούκι. Παρόλο που λέγεται ότι το 1953 ο Μανώλης Χιώτης πρόσθεσε την τέταρτη χορδή στο όργανο, η πραγματικότητα είναι ότι ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος μύησε τον Μανώλη Χιώτη στις τέσσερις χορδές του μπουζουκιού. Αργότερα στην Αμερική, ο Τσιμπίδης έβαλε και πέμπτη χορδή (ρε, λα, φα ντο, σολ, όπου η σολ ήταν η χορδή που σόλαρε ο οργανοπαίκτης). Το τετράχορδο μπουζούκι υπάρχει από το 1912. Ο Στεφανάκης Σπιτάμπελος εμφανίζει στην πιάτσα ένα εριβάν. Το εριβάν ήταν ένα όργανο δικής του εμπνεύσεως: μπουζουκοκίθαρο. Το όργανο αυτό είναι λίγο μικρότερο από μπουζούκι και το μπράτσο του λίγο πιο κοντό, ενώ δεν είναι γνωστό πώς κουρδίζεται. Φέρει τέσσερις διπλές χορδές. Ο Σπιτάμπελος είναι ο δάσκαλος του Χιώτη. Αν θεωρήσουμε το εριβάν συγγενές με το μπουζούκι, τότε την τέταρτη χορδή δεν την έχει βάλει ο Χιώτης αλλά ο Σπιτάμπελος. Πάντως, ο Χιώτης πρωτόπαι

ΝΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΣΤΙΕΡΑ

ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ διορθωμένο